Ekološke karakteristike Iveta PVC stolarije

Iveta prozori i vrata ispunjavaju najviše ekološke standarde.

Ekološki aspekti proizvodnog procesa

Već u fazi proizvodnje PVC profila minimizira se utjecaj na okoliš na više načina: u proizvodnji se koriste oborinske vode prikupljene na području tvorničkog kompleksa, kružni proizvodni proces smanjuje gubitke energije, u proizvodnji se koriste reciklirani materijali što omogućuje redukciju emisije CO2 do 90%.

Ekološke karakteristike PVC stolarije

Naši proizvodi imaju vrhunska izolacijska svojstva čime umanjuju toplinske gubitke, smanjuju potrošnju energije i utjecaj na okoliš. Dugotrajnost, čvrstoća i otpornost na razne klimatske uvijete produljuje životni vijek prozora i vrata. Održavanje PVC stolarije je minimalno, a uključuje upotrebu ekološki prihvatljivih sredstava. Za razliku od drvene stolarije, nema potrebe za sezonskim premazivanjem prozora zaštitnim sredstvima i bojama.

Zbrinjavanje i reciklaža

U završnom ciklusu, proizvodi se dekomponiraju na sastavne dijelove gdje se odvajaju staklo, metal i plastika. Slijedeća faza je recikliranje nakon čega se većina materijala ponovno vraća u proizvodni proces. Postupak recikliranja može se ponoviti do 7 puta bez gubitka kvalitete proizvodnog materijala.

Reciklažni pogon i standardizacija

Recikliranje se odvija u gradu Behringenu gdje se nalazi najmodernija i najveća tvrtka na svijetu za recikliranje PVC proizvoda: Veka Umwelttechnik. Vekina sestrinska tvrtka je osnovana 1993. godine. Reciklirajući stare PVC prozore i vrata, Veka Umwelttechnik godišnje proizvede 50,000 tona čistih plastičnih granula koje se vraćaju u proizvodni proces. Njihove usluge koristi više od 1500 proizvođača prozora i tvrtki za gospodarenje otpadom u Europi i Svijetu.

2002. godine osnovana je tvrtka Rewindo, čiji je Veka suvlasnik i suosnivač. Cilj tvrtke jest koordinacija, dokumentiranje, kontrola i praćenje recikliranja starih PVC proizvoda i otpada. Riječ je o dobrovoljnoj inicijativi proizvođača PVC stolarije kojom se želi optimizirati proces recikliranja i uvesti sustav kontrole.