coffee-cup-mug-apple

Pripremite Vaš dom za jesen

Jesenska to-do lista za Vaš dom

Godišnji odmori su gotovi, škola i radne obaveze kreću ispočetka. Početak jeseni dio je ozbiljne vremenske transformacije. U početku su jutra i večeri sve hladnija, a ubrzo je i dan sve kraći, a noć sve duža. Odjednom, sve više slobodnog vremena provodimo kod kuće, na ugodnom i toplom.

Kako bi ova tranzicija prošla što lakše, počnite se polako pripremati već danas. Donosimo kratku listu, koja će pomoći vaš dom pripremiti za nadolazeću, hladniju, sezonu.

Tople dekice posvuda

Došlo je vrijeme da laganu posteljinu zamijenimo toplijim komadima i iz ormara izvučemo poplune i tople deke. Topli ugođaj iz spavaće sobe lako možemo prenijeti i u ostatak doma. Dovoljno je na kauče i stolice dodati jastučiće presvučene u toplije presvlake, poput vune, baršuna ili imitacije krzna. A dodavanjem debljih zavjesa i/ili masivnog tepiha, dodatno ćemo utopliti prostoriju.

coffee-cup-mug-apple

Brtvljenje prozora i vrata

Stalno osjećate propuh, iako su svi prozori i vrata zatvoreni? Ako imate stare prozore koji ne dihtaju dobro, ovo može biti čest slučaj. Bacite se u akciju i izolirajte ih, prije nego krenu hladni vjetrovi i hladnoće. Sami ih možete zabrtviti spužvastom ili gumenom samoljepljivom trakom i na taj način kratkoročno smanjiti protok hladnog zraka. Ako pak tražite dugoročnije riješenje, razmislite o zamjeni stare stolarije novim PVC prozorima i vratima. Kada propuh nestane, možete bezbrižno pijuckati čaj ili kavu uz prozor.
pexels-photo-24385

Organizirajte ormare

Hladniji dani znače i slojevito oblačenje mnogo toplije odjeće nego zadnjih nekoliko mjeseci. Napravite veliku invernturu ormara – odjeću koji uzastopno niste nosili već nekoliko sezona poklonite. Napraviti ćete više mjesta u ormaru, a ujedno nekoga i usrećiti. Ljetnu odjeću maknite s puta, a na dohvat ruke stavite toplije komade, poput udobnih vesti i pulovera.

A photo by Annie Spratt. unsplash.com/photos/lkvD9xlWdU0

“Zagrijte” trijem

Ljetne ležaljke lako se mogu transformirati u toplije mjesto za odmor. Dovoljno ih je “presvući” u topliju tkaninu ili jednostavno dodati vunene prekrivače, u koje ćete rado zavući noge, dok čitate knjigu. A dodatno će vas zagriijati i mirisne svijeće.
Wine Country Farmhouse Porch