pexels-photo-200569

PVC prozori – učinkoviti saveznici pri zadržavanju topline u Vašem domu

Temperature su u svim dijelovima Lijepe Naše u padu zadnjih dana, pa nije ni čudno da je sve što želimo nakon napornog dana, doći u svoj topli dom. A da bi naš dom bio (i ostao) topao, moramo ga dobro zagrijati. Osim radijatora, peći, grijalica i ostalih načina zagrijavanja prostora, bitna nam je i izolacija, kako sva ta proizvedena energija i toplina ne bi završila vani, a mi ostali “smrznuti”.

U zadržavanju topline u prostoru vam znatno može pomoći PVC stolarija, koja ima izuzetna izolacijska svojstva. Ta svojstva preko zime možete još dodatno pojačati, uz nekoliko “trikova”.

Zimski položaj PVC prozora

Ovih dana puno se piše o zimskom i ljetnom položaju prozora. Međutim, o čemu se točno radi?

Istina je da zapravo ne postoji ljetni i zimski položaj prozora, već postoji redovito održavanje prozora.
Različiti proizvođači sistema profila imaju i različite debljine brtvi sa drugačijim postotkom plastike u materijalu za brtvu. Brtve sa većim udiom plastike su tvrđe, što dovodi do slabijeg brtvljenja. Proizvođači često stavljaju više PVC udjela u brtve, jer ih je na taj način lakše proizvesti. S tvrđim brtvama se pojavljuju i problemi brtvljenja, zbog čega se češće mora podešavati odnos krila i štoka prozora.

Potrebno je naglasiti kako je PVC materijal koji se na temperaturama između -50 i +50 stupnjeva celzijevih rasteže do 1/1000mm. PVC profili u bojama, u istom rasponu temperatura, rastežu se i do 4/1000 mm. Konkretno, na niskim temperaturama PVC se skuplja.

Iveta u svojoj proizvodnji koristi profile tvrtke VEKA čije brtve imaju veći udio gume u brtvama tako da one ostaju meke i na niskim temperaturama.

Zaključujemo kako PVC prozori nemaju zimski i ljetni položaj već se radi o zatezanju ili otpuštanju pritiska brtve i podešavanja odnosa krila i štoka prozora.

Spriječite kondenzaciju vlage provjetravanjem prostora

Nedovoljno prozračivanje prostora ima negativni učinak na zdravlje, a previše vlage u zraku pogoduje i razvoju plijesni. Jedna četveročlana obitelj u svom životnom prostoru dnevno proizvede oko 10 litara vode u obliku vodene pare, koja se kondenzira – tuširanjem, disanjem, kuhanjem, pranjem… Zbog štedljivog načina grijanja te dobre izolacije modernih PVC prozora, dolazi do značajno manje izmjene zraka u prostorijama, što povećava postotak vlage u prostoru i dovodi do pojave kondenzacije i plijesni na zidovima.

Tokom zime se često za orošena stakla krive proizvođači stolarije i loša kvaliteta proizvoda, što dovodi do krivih zaključaka u vezi uzroka i posljedica nastajanja viška vlage u prostorijama. A evo i primjer – kada s hladnog uđete na toplo, orose vam se stakla na naočalama, pa za to ne krivite optičara. Kako bi spriječili skupljanje vlage na prozorima, ili barem smanjili rizik od kondenzacije, pokušajte stvoriti nekoliko novih navika:

pexels-photo

  • Redovito provjetravati prostoriju – otvoriti širom prozore (ne na “kip”, jer time ćete samo rashladiti zidove) na 5-10 minuta, kako bi se izmijenio zrak u prostoriji. Tokom provjetravanja smanjite grijanje, a kad zatvorite prozore, ponovo ga pojačajte, prostorija će se vrlo brzo ugrijati.
  • Nakon tuširanja ili kupke, ostavite upaljenu ventilaciju još barem pola sata. Tako sprečavate dodatnu vlagu koja bi se mogla smrzavati i štetiti vašim prozorima tijekom zimskih dana.
  • Kada kuhate, upalite napu, čak i ako pripremate hranu koja nema jak miris. Napa ne služi samo za sprečavanje širenja jakih mirisa po prostoru, već nam koristi i za eleminaciju nepotrebne vlage iz prostora.

Važno je koliko slojeva ima prozorsko staklo

Veliki utjecaj na toplinu u Vašem domu ima i slojevitost stakla. Djelotvornost prozorskog ostakljenja ovisi o debljini izolacijskog sloja (zraka ili argona između stakala). Jednostruko staklo ne pruža gotovo nikakvu zaštitu. Dvoslojno i troslojno ostakljenje pruža bolju izolaciju te više štiti od hladnoće i smanjuje gubitak energije. Zamjenom stare s novom, energetski učinkovitom PVC stolarijom, jedna obiteljska kuća može godišnje na grijanju uštedjeti i do 2500kn. Ako niste sigurni kako izgleda proces zamjene ili koje profile i stakla izabrati, javite nam se, zajedno ćemo pronaći najbolje rješenje za Vaš dom.

eku_72_tt(1)

 

Prozori i radijator

Postavljanjem radijatora ispod prozora postiže se učinkovitije zagrijavanje i smanjuje se rizik od leđenja stakla ili stvaranja maglice na njima. A postoji i još jedan trik koji će vam pomoći da brže zagrijete prostoriju. Sve što vam treba je samo obična aluminijska folija i šperploča:

Uzmite aluminijsku foliju (kojom se služite za pečenje) i šperploču (ivericu)
Odrežite foliju veličine šperploče
Umotajte šperploču u foliju
Umotano pozicionirajte iza vašeg radijatora

Neće se vidjeti, a imat će nevjerojatan učinak pojačanog širenja topline u Vašem domu. Tajna je u reflektirajućoj podlozi (folija), koja za razliku od zida vraća energiju koja se otpušta u njenom smjeru.