• Prozori “uvale” – idealni za velike količine prirodnog svjetla

Vi ste tu::/Prozori “uvale” – idealni za velike količine prirodnog svjetla
08.03.2017.

Prozori “uvale” – idealni za velike količine prirodnog svjetla

Ako ste u fazi projektiranja/adaptacije kuće ili stana vjerojatno, osim o rasporedu prostorija, razmišljate i o veličini i poziciji prozora. Što veće prozore imamo, to više prirodnog svijetla ulazi u naš dom.

Velike prozore treba znati ukomponirati s ostatkom životnog prostora. Često su smješteni u polukružne izbočine unutar blagovaonica ili dnevnog boravka.

Prozori projektirani u kružnom obliku, nalik na uvalu, vizualno su vrlo su privlačni, ali i praktični. Zbog svoje veličine, izvrstan su izvor konstantne sunčeve svjetlosti. Međutim, kada se odlučujete za ovakvu vrstu gradnje, potrebno je unaprijed dobro osmisliti cjelokupan izgled interijera u koji se trebaju uklopiti, kako bi na najbolji način iskoristili životni prostor.

Povijest prozora “uvale”

Ovakva vrste arhitekture datira još iz srednjeg vijeka. U to vrijeme, izbočine su služile kao kapelice ili oltari. Viktorijanski stil iz Velike Britanije, 80.-tih godina prošlog stoljeća je utjecao na izgled velikog broja zgrada u Americi, pogotovo u San Franciscu. Velika je vjerojatnost da kada pomislite na ovakav prozor, vizualizirate kuće na obali, s velikim prozorima okrenutima prema moru.

Kalkulator ušteda

Štedite novac, čuvajte prirodu!
Izračunajte uštede koje možete
ostvariti zamjenom stare stolarije
novim Iveta PVC prozorima i vratima.

saznaj više